Isıtma ürünleri için sıkça sorulan sorular

Cihazımı nasıl devreye aldırtabilirim?

Cihazı satın aldığınız Viessmann bayisi, cihazın montajı yapılıp, cihaz devreye alma aşamasına getirildikten sonra Viessmann Portal Servis Programı üzerinden bağlı olduğu Viesmann bölge müdürlüğüne devreye alma talebinde bulunur. Viessmann Teknik Servis Personeli veya Viessmann Yetkili Servisi sizinle irtibata geçerek cihazınızı devreye alır.

Cihazın garanti süresi kaç yıldır ve ne zaman başlar?

Cihazın garanti süresi 2 yıldır ve devreye alma tarihi ile başlar.

Hermetik kombi ile bacalı kombi arasındaki fark nedir?

Hermetik kombi ile bacalı kombi arasındaki en belirgin fark fan ve atık gaz bacasıdır. Hermetik kombide fan bulunmaktadır. Bu fan sayesinde çift cidarlı olan bacanın iç cidarından atık gaz atılır ve cihazda oluşan vakum sayesinde de dış cidardan temiz hava emilir.Bacalı kombilerin atık gaz bacası tek cidarlıdır ve atık gazı bu tek cidarlı bacadan dışarı atar. Temiz havayı da bulunduğu ortamdan alır.

Konvansiyonel kombi ile yoğuşmalı kombi arasındaki fark nedir?

Yoğuşmalı kombi ile konvansiyonel kombi arasındaki en büyük fark duman gazı içerisindeki su buharını yoğuşturarak ve baca gazı sıcaklığını düşürerek ilave enerji kazanmasıdır. Bu yüzden yoğuşmalı kombiler yüksek verimleri ile konvansiyonel kombilerden daha ekonomiktir.

Peteklerin bir kısmı ısınmıyor, ne yapmalıyım?

Tesisatın temiz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Şayet kirli ise tesisat yıkanmalı ve filtre temizlenmelidir. Radyatörlerin ve tesisatın havası alınmalıdır.

Arka odaların petekleri az ısınıyor, ne yapmalıyım?

Tesisatın temiz olup olmadığı kontrol edildikten ve radyatörlerin havası alındıktan sonra peteklere reglaj ayarı yapılmalıdır. Cihaza yakın olan peteklerin vanaları kısılmalı, cihaza uzak olan peteklerin vanaları ise mesafeye göre daha fazla açılmalıdır.

Kombimin su basıncı ne olmalıdır?

1 ile 2 bar arası olmalıdır. Tavsiye edilen basınç 1,5 bardır.

Kombimin basıncı düşüyor, ne yapmalıyım?

Cihaza uzun süre bakım yapılmamış ise genleşme tankının havası azalmış olabilir veya tesisatta kaçak olabilir. Servis tarafından genleşme tankının havası kontrol edilmelidir. Genleşme tankının basıncı normal değerlere getirilmesine rağmen hala tesisat basıncı düşüyorsa tesisatta kaçak vardır. Bu kaçak, tesisatı yapan firma tarafından tespit edilip giderilmelidir.

Oda termostadı tasarruf sağlar mı? İdeal oda sıcaklığı ne olmalıdır?

Oda termostadı tasarruf sağlar. Özellikle ısı kaybı az olan yerlerde oda sıcaklığı çok geç düşeceğinden ve kombi devreye daha az girip çıkacağından tasarruf miktarı yükselir.İdeal oda sıcaklığı 20 °C olmalıdır. Oda sıcaklığının 1 °C düşük tutulması ısıtma masraflarında yaklaşık % 6 tasarruf sağlar.

Kalorifer tesisatındaki su her yıl değiştirilmeli midir?

Kalorifer tesisatındaki su kirli olmadığı ve çamurlaşmadığı sürece değiştirilmemelidir. Her yıl sistemin suyu değiştirildiğinde su ile birlikte sisteme giren oksijen cihazda korozyona neden olur.

Uzun süre cihazımı kullanmadığım zaman ne yapmalıyım?

Cihazın don koruma fonksiyonunu gerçekleştirebilmesi için cihazın elektriği ve gazı açık bırakılmalıdır. Kullanım suyu ve kalorifer düğmesi çevrilerek en sol konuma getirilmelidir.

Heat pump (ısı pompası) nedir?

Hem ısıtma hem de soğutma fonksiyonlarını yapabilen cihazlara verilen addır.

Heat pump özelliği olan ısı pompalı klimalar nasıl ısıtır?

Soğutma çevrimi üzerine yerleştirilen dört yollu vana adı verilen bir eleman vasıtasıyla çevrim içinde dolaşan akışkanın yönü değiştirilerek; dış ortamdaki ısı değiştiricinin buharlaştırıcı ve iç ortamdaki ısı değiştiricinin yoğuşturucu olarak görev yapması sağlanırsa, ısıtma işlemi gerçekleştirilebilir ve bu ısıtma şekline “ısı pompası” yöntemi adı verilir. Isı pompalı klima (heat pump) diye tarif edilen cihazlar, hem soğutma hem de ısıtma işlemini gerçekleştirmektedir.

Soğutma ürünleri için sıkça sorulan sorular

Kapasite hesabı nasıl yapılır?

Kapasite, montaj yapılacak mahalin bulunduğu bölge-şehir, iç ve dış ortam şartları, mahalin toplam ısı kazanç ve kayıpları, yapı malzemesi, pencere alanı, güneş ışığı alma miktarı, ortamda bulunan kişi sayısı, mahalin kullanım amaçları (örn: fitness center, sinema, ofis, vb.), ek ısı kaynakları, güçlü ısı kaynakları (bilgi işlem, ups odaları, laboratuvarlar, vb.), taze hava miktarı, hava sızıntısından kaynaklanan yükler ve alanın büyüklüğüne göre yetkili kişiler tarafından hesaplanır.

Hava temizleme filtreleri ne kadar sürede değiştirilmelidir?

Karbon filtrelerin ev vb. kullanım alanlarında 6 ayda bir, lokanta vb. yoğun kirli ortamlarda ise 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Klimamı aldıktan sonra nasıl monte edebilirim?

Klima satın alındıktan sonra en yakın Viessmann yetkili servisi ile irtibata geçilerek klimanın montajını yaptırılmalı ve devreye alınması sağlanmalıdır. Yetkili olmayan servisler tarafından yapılan montajlar, devreye almalar, onarımlar ve müdahaleler cihazın garanti kapsamı dışına çıkmasına neden olur.

Klima kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Klimanın hava üfleme kanatlarının direkt insanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere gelmemesi tavsiye edilmektedir.Konforlu bir ortam için yaz aylarında* 25-27 °C, kış aylarında ise 22-24 °C sıcaklık derecesi önerilmektedir.

Klimaların çalıştığı ortamlarda ozona zararlı gaz, sprey vb. yanıcı maddeler kullanılmamalıdır.Verim açısından iç ünite filtrelerinin, iç ve dış ünite serpantin temizliği kontrol edilmelidir. Klima cihazlarının temel işlevi minimum enerji harcayarak, maksimum performans ve verimle mekanın ısı-nem değerlerini istenilen düzeyde sabit tutmaktır. Ancak belli bir süre kullanımdan sonra, cihazların iç ve dış ünite serpantin (ısı değiştirici) yüzeylerinde, iç ünite filtrelerinde biriken kir ve toz, ısı transferini olumsuz etkiler. Sistemin işletmeye alındıktan sonraki kullanım dönemlerinde, beklenmeyen sorun ve arızaları öngörmek, işletme maliyetini en az düzeye indirebilmek, kesintisiz ve sorunsuz hizmetin devamını sağlayabilmek amacı ile düzenli “periyodik bakım” yaptırılmalıdır.

*Yazın soğutma modundaki klima kullanımında, kullanıcıların ısıl şoka uğramaması için dış ortam kuru termometre sıcaklığı ile iç ortam kuru termometre sıcaklığı arasındaki farkın 12 °C den fazla olmaması önerilir.

Klimaların temizliği ve bakımı nasıl yapılmalıdır?

İç ünitelerde bulunan filtrelerin bulunduğu ortama bağlı olarak 3 ila 6 ayda bir temizlenmesi gerekmektedir. İlkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere yılda 2 defa yetkili servisler tarafından ünitenin bakımının, temizlik ve kontrolünün yapılması gerekmektedir.

Klimanın sağlık açısından bir zararı var mı?

Kapasitesi doğru seçilmiş, doğru bir yere montajı yapılmış ve de bakımları düzenli olarak yapılan klimaların sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur.

Inverter ne demektir?

Inverter teknolojisi enerji tasarrufu sağlamak için geliştirilmiş bir özelliktir. Klimaların dış ünitelerinde kompresör bulunmaktadır. Kompresör devri elektronik donanım desteği ile değiştirilerek, yüke göre kapasite değişimi yapılabilmektedir. Böylece enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Klima sistemlerinde kullanılan inverter teknolojisinin diğerlerinden farkı, kullanılan DC inverter kompresör teknolojisidir. Çalışma aralığı daha geniş olan bu sistem ile daha iyi konfor sağlanır.

BTU nedir?

İngilizce “British Thermal Unit” (ingiliz ısı birimi) sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bir pound (libre) suyun sıcaklığını bir Fahrenheit değiştirmek için gereken ısı miktarıdir. Geleneksel olarak klimalarda BTU/h olarak (bir saatteki klimanın odadan taşıdığı ısı miktari) kapasiteyi belirtmek için kullanılır. 1 watt 3,415 btu/h’a eşittir.

EER nedir?

İngilizce “Energy Efficiency Ratio” (enerji verimlilik oranı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Birim zamanda yapılan BTU biriminden soğutmanın veya Watt biriminden ısıtmanın harcanan elektrik enerjisine oranıdır.

Split sistem nedir?

Klima cihazı konut, işyeri vb. kapalı alanlardan dış ortama, dış ortamdan kapalı alanlara konfor amaçlı olarak ısı transferi yapmaktadır. Sistemin 2 ana parçası vardır. İç ortamda ısı alışverişi yapan iç ünite ve dış ortamda ısı alışverişi yapan dış ünitedir. Bu iki ünite arasında gaz akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur. İki ayrı birimden oluşan bu sisteme split sistem denmektedir.

Klimanın garanti süresi kaç yıldır? Cihaz hangi durumlarda garanti kapsamına girmez?

Klimanın garanti süresi 2 yıldır. Yüksek voltaj nedeniyle oluşan arızalar, yanlış kapasite ve montaj uygulaması, yetkili olmayan servisler tarafından yapılan müdahaleler, orijinal parça kullanılmaması gibi durumlar cihazın garanti kapsamından çıkmasına neden olur.

Klima cihazları nasıl soğutur?

Klima cihazları soğutucu akışkan gazının buharlaşma ve yoğuşma özelliğinden faydalanılarak odada bulunan ısıyı dışarıya atmaya yarayan cihazlardır. Split klimalarda, iç ünite içinden geçen gaz ortamdaki ısıyı emerek buharlaşır. Bu sayede ortam soğur. Buharlaşan soğutucu akışkan gazı dış üniteye geldiğinde yoğuşur ve emdiği ısıyı dışarı atar. Bu işlem gerçekleşirken yalnızca iç ve dış ünitedeki fan motorları ve gazın cihaz içindeki dolaşımını sağlayan kompresör elektrik enerjisi harcar.